Spor Lisesi Nedir ?

Spor Liseleri, sporun okullarda tabana yayılması, öğrencilerin erken yaşta spora yönlendirilmesi ve yetenekli öğrencilerin keşfedilmesi, bilinçli, ahlaklı ve elit sporcuların ortaya çıkması amacıyla açılan, branşlarında uzmanlaşarak uluslararası spor camiasında Türkiye’yi temsil edecek sporcu yetiştirmeye yönelik, bu alanda özelleşmiş ve eğitim süresi dört yıl olan Anadolu lisesi statüsündeki okullardır. Üniversitelerde Spor Akademisi BESYO’ya bir ön hazırlık niteliği de taşımaktadır.

Spor Lisesine Nasıl Girilir?

8’inci sınıfı bitiren ortaokul veya imam hatip ortaokulu öğrencileri Spor Liselerine başvuru yapabilir. Spor liselerine giriş için kayıtlar genellikle haziran ayı içinde alınmaktadır. Spor liselerine başvuru için LGS şartı yoktur, TEOG sınavı %30 etkiler. Kayıt sonrası öğrenci alımı, başvuru yapılan spor lisesinin özel yetenek sınavı ile yapılmaktadır. Sayıları çok fazla olmayan spor liselerine giriş için ciddi bir hazırlık dönemi ve efor harcamak yanında rehberlik hizmeti de alabileceğiniz doğru bir spor lisesi hazırlık kursu gerekmektedir.

Yetenek Sınavı ( 1.Fiziksel uygunluk, 2.Ritim, 3.Sporcu geçmişi ) puanının %70’i ile Ortaöğretime Yerleştirme Puanı (OYP)’nın %30’u alınarak, 100 (yüz) puan üzerinden puan üstünlüğüne göre değerlendirme ve sıralama yapılır. Okulun kontenjanına göre sıralamada en yüksek olandan başlanarak öğrenci alımı yapılmaktadır.

FİZİKSEL UYGUNLUK (75 Puan)
SÜRAT KOŞUSU (20 Puan) – 20 metre
KOORDİNASYON (45 Puan) – Öne takla, Engelleri geçme, Cimnastik Denge Tahtası geçme, Futbol Topu ile slalom, Cimnastik Tahtası üzeinden sağa ve sola sıçrama, Hunilerin etrafında çeşitli dönerek koşma parkuru.
KUVVET TESTİ (DURARAK ÖNE DOĞRU UZUN ATLAMA) (10 Puan)
RİTİM (10 PUAN) – Belirlenen marşın trampetle çalınması.
SPORCU ÖZGEÇMİŞİ (15 PUAN)
*Milli sporculara özgeçmiş başarılarına göre ilave puanlar verilmektedir.

DEĞERLENDİRME:
Adayın Yetenek Sınavında almış olduğu puanın % 70’i ve Ortaöğretime yerleştirme puanı (TEOG) 100’lük sisteme dönüştürüldekten sonra % 30’u alınarak adayın genel toplam puanı hesaplanır.
Excel programı formülasyonu aracılığıyla kız ve erkek adaylar, genel toplam puanlarına göre ayrı ayrı sıralanarak, sıralamaya göre kız ve erkek asıl ve yedek liste ile sıralı tam liste yayınlanarak okulların “istanbulsporlisesi.meb.k12.tr” web adresinde açıklanan tarihlerde ilan edilir.

Adaylar program dahilinde, aday nosuna göre her test ve parkur için belirtilen gün ve saatte okulların spor salonu önünde hazır olmalıdır. Adaylar sınava giderken, siyah şort, beyaz tişört ve salon tipi spor ayakkabısı giymek zorundadırlar. Herhangi bir logo, marka, kulüp logo, reklam olan kıyafet giyen veya aksesuar taşıyan adaylar kesinlikle sınava alınmazlar. Göğüs numaraları adaylara sınav günü okulda verilir.

Spor Liseleri İstanbul ve Kaç Spor Lisesine Başvuru Yapılabilir?

TFF Meral-Celal Aras Spor Lisesi
Kontenjan: 90
Pansiyon: Var
Adres: Alibahadır Mah. Riva Cad. No:5, Beykoz / İSTANBUL
Telefon: 0216 319 19 92

İstanbul Prof. Faik Somer Spor Lisesi
Kontenjan: 90
Pansiyon: Erkek Pansiyonu bulunmaktadır.
Adres: Küçükbakkalköy Mh. Nuray Sk. No:2, Ataşehir-İSTANBUL
Telefon: 0216 575 19 50
Detaylı bilgi için tıklayınız…

Ruhi Sarıalp Spor Lisesi
Kontenjan: 60
Adres: Hadımköy Yolu Çakmaklı Mah. Makul Sok. No:3, Büyükçekmece-İSTANBUL
Telefon: 0212 881 70 86

TOKİ Atakent Mesleki Ve Teknik Anadolu Lisesi
Kontenjan: 90
Adres: Atakent mah. 3. cad. Toki Atakent MTA Lisesi Blok No: 4 İçkapı No: 1 Küçükçekmece-İstanbul
Telefon: 0212 696 91 10

Naim Süleymanoğlu Spor Lisesi
Kontenjan: 120
Adres: Mimar Sinan Mahallesi Fevzi Çakmak Cad. No 15, Sultanbeyli-İSTANBUL
Telefon: 0216 669 10 69

Aday öğrenciler en fazla 2 (iki) farklı spor lisesinin okul müdürlüğüne başvuru yapabilirler. Başvuru ve hazırlık süreçleri ile sınav dönemi rehberlik hizmetleri tarafımızdan aday öğrencilere verilmektedir. 18 yaşından küçük olan öğrenciler veli muvafakatnamesi ile mülakata ve hazırlık kurslarımıza katılım sağlayabileceklerdir.

Spor Lisesine Başvuru Nasıl Yapılır?

Ortaokul ve imam hatip ortaokullarının 8. sınıfı bitiren ve bitirecek olan öğrenciler dilekçe ile birlikte öğrenim görmek istediği okul türlerinden en fazla iki farklı okul müdürlüğüne e-Okul üzerinden başvuruda bulunacaktır. Fotoğraflı Sınava Giriş Belgesi e-Okul üzerinden alınmaktadır. Geçici eğitim merkezlerini (GEM) bitirenler ise dilekçe, bir fotoğraf ve ortaokul başarı puanını da gösteren öğrenim belgesi ile birlikte ilgili okul müdürlüğüne başvuru yapacaklardır.

Spor Lisesi Mezunlarının Ek Puan alarak Girebileceği Üniversite Bölümleri

*Antrenörlük Eğitimi
*Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
*Egzersiz ve Spor Bilimleri
*Engellilerde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği
*Rekreasyon Yönetimi
*Spor Bilimleri
*Spor Yönetimi
*Spor Yöneticiliği

Spor Lisesi Mezunları Ne İş Yapar?

Millî Eğitim Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasında yapılan iş birliği kapsamında spor liseleri öğretim programları revize edilerek, mezunların spor tesisleri yöneticisi, kulüp yöneticisi gibi unvanlarda istihdamı ve spor lisesi mezunlarına 1. kademe antrenörlük (yardımcı antrenör) belgesinin verilmesi sağlanması çalışmaları yapılmakta ve uygulanmaktadır.

İstanbul Spor Liseleri, tüm spor liseleri hazırlık kursları, Spor Akademleri hazırlık kursları, BESYO Hazırlık Kurslarına ve Polis Akademileri Hazırlık Kurslarına Başvuru için lütfen Kayıt Formunu buradan doldurarak Ön Kayıt Olunuz..!