Çocukların gelişimsel engellerine yardımcı olmak üzere geliştirilen yeni bir teknikte, aynı zamanda Go meraklısı olan bir doktor bu uğraşında strateji oyunundan yararlanıyor. Osaka’daki profesyonel Go oyuncuları derneği Kansai Kiin’in başkanı olan 85 yaşındaki Toru Masaoka çocuklar için uygulanan Go terapisine öncülük etmekte. Yakın vakitte bu alanda tıbbi veriler de toplamaya başlayan Masaoka “Umarım Go’nun etkilerini daha iyi anlamak için uluslararası bir düzlemde işbirliği yapabiliriz.” dedi.

Eski Japonya İlik Bağışı Derneği başkanı ve Osaka Uluslararası Kanser Ensitüsü’nde danışman olan kan kanseri uzman doktoru; bu vazifeyi geçen yıl haziran ayında Kansai Kiin ile beraber üstlendi.

Bir ilkokul öğrencisi olarak abisinden aldığı eğitimle Go’ya başlayan Masaoka, yüksek seviye amatör bir Go oyuncusu.

Gelişimsel engelleri olan çocuklar başkaları ile iletişim kurmakta çoğu zaman zorlanır, sosyal becerileri gelişmemiştir ve kendilerine dair negatif bir algıya sahip olma eğilimindedirler. Bu engellere örnek olarak Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu (ADHD), Otistik Yelpaze Bozukluğu ve Asperger Sendromu verilebilir.

Go’nun çocuklara nasıl iletişim kurulacağını öğreteceği, çocuklardaki sosyalliği ve kişisel saygıyı besleyeceği düşünülüyor.

Gelişimsel problemleri olan çocuklar için bir okul sonrası fasilitesi olan Zorlu Çocuklar Takarazuka, yazma, konuşma ve aritmetikle beraber Go’yu da kırk aktivitesinden biri olarak benimsedi. Kansai Kiin’deki amatör oyuncular da 2016 yılının mart ayından beri de gönüllü olarak fasiliteyi haftada bir ziyarete geliyor.

Program başladığında on çocuktan yalnızca ikisi katılım gösterdiyse de, bir sene sonra tamamı katıldı. Başlangıçta gönüllüler onbeşer dakikalık bire bir dersler yapıyorlardı fakat şu an aynı anda iki çocuğa yarım saatlik dersler vermek mümkün.

Çocuklardan bazıları artık kendi başlarına maç yapabiliyor ve bazı durumlarda ise iki tarafın da taşlarının aynı renkte olduğu ve oyuncuların hangi hamlenin kendilerine ait olduğunu hatırlamak zorunda oldukları isshokugo oynama güvenini kendilerinde bulabiliyorlardı. Standart go maçlarında oyunculardan biri siyah taşı alırken diğeri beyazı alarak, oyun tahtası üzerinde bazen rakiplerini çevreleyerek rakip oyuncudan daha fazla bölge almayı hedefliyor.

Çocuklardan bazıları bu sene içinde, daha fazla tecrübe kazanmak için Go turnuvalarında yer almayı dahi düşünüyor. “Gelişimsel engeller beyin fonksiyonlarına bağlı olan kalıtsal meselelerdir.” diyor 72 yaşındaki Masaoka’nın davasını destekleyen psikiyatrist kardeşi Satoshi.“Bu tip engeller üzerine yapılan araştırmalar yalnızca son birkaç senede faal hale geldi ve hala açıklanacak çok fazla şey var. Oturmuş bir rehabilitasyon metodu olmamakla beraber, şu aşamada deneme ve yanılma yoluyla bir şeyler öğrenmekteyiz. Belirli bir çocuk için hangi rehabilitasyon yönteminin işe yaradığını denemedikçe bilemiyoruz. Terapiler erken yaşta başlarsanız daha etkili olur. Bu erken evrede çeşitli şeyleri denemek oldukça mühim.”

Satoshi Masaoka’daki klinik psikologlar ve hemşireler, danışma ve test yoluyla, çocukların go terapisine katılımı konusunda veri toplamak için bir ekip oluşturdular. Şimdiye kadar, buna resim yapmak ya da herhangi bir enstrümanı çalmanın da dahil olduğu gelişimsel engeller konusunda etkili olduğu kanıtlanan bazı terapiler kendini göstemişti. Ancak Go, diğer bir adıyla shudan (el ile iletişim) küçük yaştaki çocuklar tarafından oynanabilen bir hayli iletişime dayanan bir oyun.

 “Profesyonel olmayı başarabilmiş bazı Go oyuncularının gelişimsel engelleri olduğu bilinmektedir.” diyor Masaoka. “Her çocuğu erken dönemde karakterini anlayarak desteklemek çok önemli. Yaşadığım süre boyunca Go terapisini büyük bir hareket haline getirmek istencindeyim.”

Leave a Comment